Zdravá strava
Zdravá strava
Jak by měla strava vypadat?
Snídaně:
Měla by být vydatná, je startem do nového dne. I ti, kteří nesnídají, by se ji měli naučit jíst. Samozřejmě není vhodné se do ní nutit, lepší je se naučit jíst menší porce. Měla by být max. 2 hodiny po probuzení. Snídani může tvořit: celozrnné pečivo s plátkem sýra nebo kvalitní šunkou a kouskem zeleniny/cereálie s mlékem či jogurtem/celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou či ovocným tvarohem. Nevhodné je volit pečivo s trvanlivým salámem/párky/koblihy s marmeládou či smažená vejce se slaninou.
Svačina:
Na svačinu bychom neměli zapomínat. Nejlepší volbou na dopolední přesnídávku je jogurt, ovoce, zelenina či tvaroh.
Oběd:
Měl by se skládat z kvalitní bílkoviny (libové maso, ryba, tofu, luštěnina, vaječný bílek), menšího množství sacharidů (rýže, těstoviny, celozrnné pečivo, brambory) a zeleniny (zeleninový salát, obloha či dušená zelenina).
Svačina:
Odpolední svačina by se měla skládat z méně sladkého ovoce (měli bychom se vyhnout banánu, hroznovému vínu a hodně zralému ovoci), zeleniny a mléčných výrobků.
Večeře:
Večeře by měla být dostatečně objemná a přitom méně energicky vydatná. Nemusí být v každém případě teplá. Správnou volbou je zeleninový salát s libovým masem, celozrnný chléb s tvarohem či cottage sýrem, plátek kuřecího masa se zeleninou a malou přílohou.
2. Večeře
Nemusí ji zařazovat každý. Záleží na tom, v kolik kdo chodí spát. Poslední jídlo by se mělo podávat asi 3 hodiny před spaním. Doporučuji zařazovat zeleninu či mléčný výrobek.
Příklad jídelníčku:
(Redukční jídelníček by měl obsahovat cca tyto hodnoty : 5000 kJ, 135 g sacharidů, 70 g bílkovin, 40 g tuků)
Snídaně: pečivo 50 g, tvarohová pomazánka 50 g, paprika 50 g
Svačina: mrkev 100 g
Oběd: hovězí plátek 100 g, brambory 100 g, dušená zelenina 200 g
Svačina: ovocná přesnídávka 100 g
Večeře: drůbeží rizoto (80 g kuřecí prsa, 80 g rýže, 150 g zelenina, 20 g EIDAM 30 %)
2.večeře: okurka 100 g
3863 kJ, bílkoviny 67,7 g, tuky 18,7 g, sacharidy 139,8 g