Polévky pro začátečníky
Čočková polévka pro začátečníky
Ingredience:
150 - 200 g čočky
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru - stejný objem jako mrkev
2 stroužky česneku
1 velká cibule
100 g anglické slaniny
olej
sůl, pepř
Příprava:
Čočku přebereme, a dáme asi na 1 - 2 hodiny do vody. Vodou nešetřit - čočka trochu nabobtná.
Cibuli najemno nakrájíme, slaninu nakrájíme na kostičky. Do hrnce, ve kterém budeme polévku vařit, dáme slaninu a cibuli orestovat na oleji, dokud cibulka nezesklovatí. Přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a celer, podlijeme, pokud je třeba a krátce dusíme.
Vodu z čočky slijeme (údajně když nepoužijeme tuto vodu, snížíme riziko nadýmání), přidáme do hrnce a zalijeme vodou - asi tak 1,5 l aby polévka byla přiměřeně hustá.
Osolíme, opepříme (kdo chce) a vaříme, dokud není čočka měkká, myslím, že to bylo ani ne za půl hodiny. Přidáme česnek utřený se solí -pozor, nepřesolit - a už dále nevaříme.
Kdo chce, může kořenit majoránkou.
--------------------------------------------------------------------------------------
Kuřecí polévka
Kuřecí polévka s masem a srdíčky.
Ingredience:
cibule | 1 ks |
kořenová zelenina | 1 ks |
kuřecí kousky | 1 ks |
kuřecí srdíčka | 1 balíček |
nudle nebo písmenka | 1 ks |
podle chuti: | |
sůl | |
podle potřeby: | |
máslo | |
voda |
Postup přípravy receptu:
Cibuli zbavíme nečistot, ale necháme ve slupce, rozpůlíme a v hrnci nasucho opražíme do zlatohněda. Pak přidáme vodu, kousky kuřete (např. vrchní stehna) a srdíčka. Kdo nemá rád srdíčka, použije více masa. Vaříme asi 2 hodiny.
Vývar se musí vařit velmi zvolna! Hnědou pěnu na povrchu nesbíráme, sama zmizí.
Když je vývar hotov, přecedíme ho přes utěrku. Pokrájíme maso a srdíčka (tepny vykrojíme a do polévky nedáváme), a vložíme zpátky do vývaru.
Kořenovou zeleninu nebo mraženku (já používám mraženku, je v ní více druhů zeleniny, např. Wok směs na polévku je vynikající) orestujeme na trošce másla a dáme do vývaru.
Necháme změknout a naposled do kuřecí polévky přidáme nudle nebo písmenka. Osolíme podle chuti.