Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévky pro začátečníky

15. 11. 2007

Čočková polévka pro začátečníky

Ingredience:
150 - 200 g čočky
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru - stejný objem jako mrkev
2 stroužky česneku
1 velká cibule
100 g anglické slaniny
olej
sůl, pepř

Příprava:
Čočku přebereme, a dáme asi na 1 - 2 hodiny do vody. Vodou nešetřit - čočka trochu nabobtná.
Cibuli najemno nakrájíme, slaninu nakrájíme na kostičky. Do hrnce, ve kterém budeme polévku vařit, dáme slaninu a cibuli orestovat na oleji, dokud cibulka nezesklovatí. Přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a celer, podlijeme, pokud je třeba a krátce dusíme.
Vodu z čočky slijeme (údajně když nepoužijeme tuto vodu, snížíme riziko nadýmání), přidáme do hrnce a zalijeme vodou - asi tak 1,5 l aby polévka byla přiměřeně hustá.
Osolíme, opepříme (kdo chce) a vaříme, dokud není čočka měkká, myslím, že to bylo ani ne za půl hodiny. Přidáme česnek utřený se solí -pozor, nepřesolit - a už dále nevaříme.
Kdo chce, může kořenit majoránkou.

--------------------------------------------------------------------------------------

Kuřecí polévka

Kuřecí polévka s masem a srdíčky.

Ingredience:

cibule1 ks
kořenová zelenina1 ks
kuřecí kousky 1 ks
kuřecí srdíčka1 balíček
nudle nebo písmenka1 ks

podle chuti:
sůl

podle potřeby:
máslo
voda

Postup přípravy receptu:

Cibuli zbavíme nečistot, ale necháme ve slupce, rozpůlíme a v hrnci nasucho opražíme do zlatohněda. Pak přidáme vodu, kousky kuřete (např. vrchní stehna) a srdíčka. Kdo nemá rád srdíčka, použije více masa. Vaříme asi 2 hodiny.

Vývar se musí vařit velmi zvolna! Hnědou pěnu na povrchu nesbíráme, sama zmizí.

Když je vývar hotov, přecedíme ho přes utěrku. Pokrájíme maso a srdíčka (tepny vykrojíme a do polévky nedáváme), a vložíme zpátky do vývaru.

Kořenovou zeleninu nebo mraženku (já používám mraženku, je v ní více druhů zeleniny, např. Wok směs na polévku je vynikající) orestujeme na trošce másla a dáme do vývaru.

Necháme změknout a naposled do kuřecí polévky přidáme nudle nebo písmenka. Osolíme podle chuti.